Rättviseformedlingen

logo

Vi hjälper projekt, organisationer och medier att hitta kompetens. Varje dag samarbetar över 135 000 rättviseförmedlare i sociala medier för att konstruktivt korrigera skevheter i samhället. Vill du ha hjälp att hitta folk, maila info@rattviseformedlingen.se.

Kulturhuset Stadsteatern Vällingby söker chef/verkställande producent, Vällingby

Kulturlyftet – Kultur i hela landet söker en projektassistent, Stockholm

Östgötateatern söker maskör och perukmakare

Fler lediga jobb
nyhet

ÅTTA GOA JULI-TIPS FÖR JÄMLIKHET, JÄMSTÄLLDHET OCH MÅNGFALD

Publicerad
fredag, 8 juli 2016
Uppdaterad
onsdag, 7 september 2016

Den 8:e varje månad tipsar vi om åtta goa klipp, tidningar och sidor som är en bra plats att börja eller fortsätta om man vill lära sig lite mer om jämställdhet, jämlikhet, mångfald och andra teman som vi brinner för. Vi tycker rättvisefrågor är värda att lyftas inte bara 8 mars (på internationella kvinnodagen), utan under årets alla månader. Så här kommer åtta 8 juli-tips på saker som under den gångna månaden inspirerat, vidgat våra vyer eller belyser skevheter i samhället och vad vi kan göra åt dem. Åtta goa tips helt enkelt!

1. Månadens idol

”I gave my notice and then decided to set up my own company. Of women, managed by women, driven by women.”

England, 1962. Hon bestämde sig för att med bara 6 pund på fickan starta ett av landets första startups, ett banbrytande mjukvaruföretag -Freelance Programmers. I en mansdominerad bransch anställde hon bara kvinnor. Några år senare värderades bolaget till 3 miljoner dollar och både hon och flera av hennes anställda blev miljonärer.
Lyssna på hur Dame Stephanie Shirleys historia började med att hon och 10 000 andra judiska barn räddades från nazisternas Europa. Hur hon flydde med sin syster till England där hon började plugga matematik och programmering. Hur hon bytte namn till Steve för att få arbeta där män bestämde och hur hon till sist skapade ett företag som på innovativa sätt gav kvinnor möjligheter i ett samhälle som förnekade dem rätten till arbete.

Läs och se ännu en intervju här.

2. Månadens talare

Screen Shot 2016-07-06 at 11.49.39

Nu finns en lista på Spotify med flera olika talare som ger sin syn på olika feministiska frågor. Check it out: http://bit.ly/femtalare. (Ted Talks via Spotify fungerar bara i mobilversionen)

3. Månadens scen

Screen Shot 2016-07-06 at 10.58.09

Håller du hus i Malmö hela sommaren eller besöker den ljuvliga sommarpärlan för några dagar? Då får du absolut inte missa stadens årliga sommarscen. Dom visar bland annat den prisade filmen Mustang 23/7 , den hyllade Martha & Niki 5/8 och om du för en kväll vill dansa till punk så ska du gå till Punk i Parken 15/7. På deras hemsida finns också ännu fler härligheter att ta del av.

4. Månadens viktiga snack

SOmmarprat

Gloria Ray Karlmarks farfar var slav i den amerikanska södern. När hon var 14 år skrev hon in sig inte bara i USA:s historieböcker utan hela världens, då hon som en av nio svarta elever skulle börja i en helvit skola. Lyssna på hennes viktiga berättelse om den historia vi aldrig får glömma.

5. Månadens happening

Screen Shot 2016-07-06 at 12.44.46

Pride drar igång den 25 juli. Kampanjen för Festivalen är ”Vem bestämmer?” – i samhället i stort, i familjen, i vårt eget Community, i sängen och över din kropp. Syftet är att diskutera maktstrukturer och rådande normer. Nu kan du dessutom skicka in en fråga som du tycker ska diskuteras under dagarna här.

6. Månadens skrattfest

Screen Shot 2016-07-06 at 14.15.39

Systrana Kronlöfs balla serie Full patte ligger uppe på SVT-play hela sommaren. Dessutom har de också sommarpratat i Sveriges Radio. Så om du vill garva läppen av dig en regnig sommardag vet du vad som gäller.

7. Månadens siffror

Screen Shot 2016-07-04 at 10.55.09

 

 

 

 

 

 

Vartannat år släpper Statistiska Centralbyrån sin rapport om villkoren för kvinnor och män i Sverige. I den finns alla siffror som behövs för dig som anser att jämställdhet inte är en åsiktsfråga utan en kunskapsfråga. In och samla på dig all den statistik du behöver här: http://bit.ly/Patalomkvinnorochman.

8. Månadens pepp

Nostalgitrippen och peppen som man får av Global Goals, Victoria Beckhams och alla dessa grymma tjejers coverav Spice Girls Wannabe får ingen missa.

scroll-top