Rättviseformedlingen

logo

Vi hjälper projekt, organisationer och medier att hitta kompetens. Varje dag samarbetar över 135 000 rättviseförmedlare i sociala medier för att konstruktivt korrigera skevheter i samhället. Vill du ha hjälp att hitta folk, maila info@rattviseformedlingen.se.

Riksteatern söker Projektledare bildproduktion (Filmproducent), Hallunda

Mobile Interaction söker Frontend-utvecklare, Stockholm

Riksteatern söker Löneadministratör, Botkyrka

Fler lediga jobb
nyhet

ÅTTA GOA FEBRUARI-TIPS FÖR JÄMLIKHET, JÄMSTÄLLDHET OCH MÅNGFALD

Publicerad
onsdag, 8 februari 2017

Den 8:e varje månad tipsar vi om åtta goa klipp, tidningar, nyheter och sidor som är en bra plats att börja eller fortsätta om man vill lära sig lite mer om jämställdhet, jämlikhet, mångfald och andra teman som vi brinner för. Så, här kommer åtta februari-tips på saker som under den gångna månaden inspirerat, vidgat vyer eller belyser skevheter i samhället och vad vi kan göra åt dem. Åtta goa tips helt enkelt!

Månadens historiska tema!

Under hela februari är det “Black History Month”, en årlig hyllning av afro-amerikaner samt den centrala rollen afro-amerikaner spelat i USAs historia! Sedan 1976 har varenda amerikanska president officiellt utnämnt februari till “Black History Month”. Under februari månad kommer bland annat Huffington Post hylla och lyfta både redan välkända, men också mindre kända, kvinnor och män som varit en del av historien och är med och skapar ny historia!

Läs mer här: http://www.huffingtonpost.com/topic/black-history-month

 

Månadens musikal!

Billy Elliot – The Musical, en föreställning baserad på filmen som utspelar sig under tidigt 80 tal och som utmanar könstypiska stereotyper om vad en pojke bör ha för hobby. Billy är en 12 årig pojke som under en boxningslektion upptäcker en värld han inte visste fanns, i lokalen bredvid ser han flickorna dansa balett. Musikalen är en hyllning till konsten som kraft och inspiration att förvandla livet bortom ens vildaste drömmar. Denna tokhyllade föreställning har premiär 10:e februari på Kulturhuset Stadsteatern. Uppsättningen är gemensamt producerad av Malmö Opera och Kulturhuset Stadsteatern i samarbete med Anneli Alhanko och Eva Johnson på BASE23 i Stockholm.

Biljetter och mer info här: http://kulturhusetstadsteatern.se/Teater/Pjaser/2016/Billy-Elliot/


Månadens #ViBackarVåraAnställda

IKEA är en arbetsgivare med enormt mycket anställda globalt som bevisar att de så gott det går tar ansvar för sina anställda. Som reaktion på inreseförbudet till USA för personer med bakgrund i Iran, Syrien, Irak, Libyen, Somalia, Sudan och Yemen gick IKEA ut med information om att de kommer erbjuda stöd och juridisk hjälp till sina anställda och deras familjer som eventuellt drabbas. Att de även tydligt tar ställning i sina värderingar kring vad ledarskap innebär för dem, alltså att stå upp för det de tror på: allas lika rättigheter, gör dem till en inspiration för hur alla arbetsgivare bör hantera liknande händelser.

Läs företagsnyheten här: http://www.ikea.com/us/en/about_ikea/newsitem/013017_IKEA_US_Immigration_Information

Månadens sporthändelse!

I Sverige har det tidigare inte varit tillåtet att spela basket med slöja, annat än på ungdomsnivå, i enlighet med det internationella förbundets regler. Frågan uppmärksammades dock förra året då Huddinge basket sökte dispens för sin spelare Noha Berhan. Under januaris sista helg i år så höll det internationella basketförbundet Fiba ett styrelsemöte i Genève där det beslutades att nu ska basket få spelas, även med huvudbeklädnad.

Läs mer om det här : http://www.dn.se/sport/spel-med-sloja-i-basket-tillats/

 

Månadens filmnyhet!

Brittiska BAFTA (The British Film Academy of Film and Television Arts) har beslutat att införa nya krav på två av sina pris med ambitionen att öka representationen av mångfald i brittisk film. Det gäller kategorierna “Bästa brittiska film” och “ Bästa debut av en brittisk författare, regissör eller producent”. Dessutom har BAFTA ändrat de tidigare kraven att det krävdes två befintliga medlemmars rekommendation för att få bli ny medlem. Nu är målet istället att medlemskapet ska bero på talang och inte på vem en råkar känna. Bra säger vi!

Mer om detta kan du hitta här : https://www.theguardian.com/film/2016/dec/14/bafta-changes-rules-to-increase-diversity-in-awards-and-membership

Månadens… “Det var fan på tiden!”

 

 

Under hösten förra året protesterade medlemmar av Transförsvaret mot att Socialstyrelsen klassar transexualism som en psykisk sjukdom. I slutet på januari i år rapporterade Sveriges Radio att Socialstyrelsen nu bestämt sig för att nu ändra denna klassificering. Förändringen innebär helt enkelt att transsexualitet stryks i listan över psykiska diagnoser. Det är dessutom en ändring som WHO redan har gjort. Det är verkligen på tiden säger vi!

Läs mer här: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=97&artikel=6618184

 

Månadens TED

Stella Young, journalist, komiker och aktivist, förklara på ett enkelt och underhållande sätt hur människor med viss funktionsvariation objektifieras till att tjäna som inspiration. Precis som i många andra fall så kan även de vänligaste av avsikter få negativa konsekvenser, vilket Stella själv råkat ut för otaliga gånger. Istället för att skriva mer om innehållet så vill vi istället starkt rekommendera att du/ni tar 9 minuter och ser detta klipp!

Klippet hittas här: https://www.ted.com/talks/stella_young_i_m_not_your_inspiration_thank_you_very_much

Månadens bok och tävling!

En annan historia av Lina Thomsgård, innehåller 51 berättelser av 51 kvinnor som gjort minnesvärda saker genom historien utan att göra avtryck i traditionella historieböcker. ”Världen lider ett kroniskt underskott av roliga, intressanta och viktiga berättelser om kvinnor och deras liv, så det bästa vi kan göra att börja berätta på bred front” säger Lina, och vi kan inget annat än att hålla med!

Nu passar vi även på att tävla ut några exemplar av denna fantastiska bok!

Såhär gör du för att delta:

Tävlingen går ut på att nämna en kvinna som saknas i historieskrivningen, berätta lite om personen samt en kort motivering på varför just denna kvinna är ditt bästa tips! Detta skickas in till oss via mejl på: info@rattviseformedlingen.se

Tävlingen håller på till och med 28 februari 2017. Vinnaren kommer sedan utses av en jury bestående av Rättviseförmedlingens Kansli. Boken hämtas sedan antingen på vårt kontor i Stockholm, alternativ skickas med post. Lycka till! 

scroll-top