Rättviseformedlingen

logo

Vi hjälper projekt, organisationer och medier att hitta kompetens. Varje dag samarbetar över 135 000 rättviseförmedlare i sociala medier för att konstruktivt korrigera skevheter i samhället. Vill du ha hjälp att hitta folk, maila info@rattviseformedlingen.se.

Riksteatern söker personalspecialist med fokus på jämlikhet och mångfald, Botkyrka

Kulturlyftet – Kultur i hela landet söker en projektassistent, Stockholm

Bannerboy söker Senior Creative Developer, Stockholm

Fler lediga jobb
nyhet

ÅTTA GOA DECEMBER-TIPS FÖR JÄMLIKHET, JÄMSTÄLLDHET OCH MÅNGFALD

Publicerad
torsdag, 8 december 2016

Den 8:e varje månad tipsar vi om åtta goa klipp, tidningar och sidor som är en bra plats att börja eller fortsätta om man vill lära sig lite mer om jämställdhet, jämlikhet, mångfald och andra teman som vi brinner för. Vi tycker rättvisefrågor är värda att lyftas inte bara åttonde mars (på internationella kvinnodagen), utan under årets alla dagar. Så, här kommer åtta december-tips på saker som under den gångna månaden inspirerat, vidgat vyer eller belyser skevheter i samhället och vad vi kan göra åt dem. Åtta goa tips helt enkelt!

1. Månadens serie – Tänk till – Melanin!

Tänk till - Melanin : Vem får synas?/UR

Den 29:e november släpptes reportageserien Melanin, som berättar om hur det är att vara ung och afrosvensk i Sverige idag. Serien finns på UR Play och låter unga personer dela med sig av sina erfarenheter. I sex avsnitt diskuteras teman som stereotypisering i media, trygga rum, rasism, skönhet, diskriminering, kärlek och identitet. Typ allt alltså, här hittar ni avsnitten!

2. Månadens Facebookgrupp – #jagärhär!

mina

Journalisten och författaren Mina Dennert tog upp kampen mot näthatet genom att starta Facebookgruppen Jagärhär. Gruppen har nu mer än 38 000 medlemmar som aktivt söker upp artiklar och kommentarsfält där hat, rasism, och sexism sprids och slår tillbaka! Här kan du läsa en intervju med Mina och här hittar du #jagarhar.

3. Månadens bok – Siri – Superhjälten och guldringen!siri

Katarina de Verdier såg att nästan all barnlitteratur saknar karaktärer med afrosvensk bakgrund och skrev en barnbok där hennes dotter Siri är hjälten. Läs en intervju med Katarina om boken här.

4. Månadens normbrytande verktyg – Re-Search!

ska%cc%88rmavbild-2016-12-07-kl-10-52-33 
Re-search är ett webbläsartillägg som ska hjälpa till att bryta stereotyper av vem som kan göra vad. När vi bildsöker olika yrken får vi ofta fram en stereotyp bild av vem som kan utöva det. Re-search gör automastiskt en alternativ sökning som visar ett mer jämställt urval av bilder vid sidan av det ursprungliga sökresultatet. Spännande va? Här kan du läsa mer!

5. Månadens jämställdhetsinitiativ – ONEofTHREE!

oneofthree

Initiativet OneofThree försöker öka antalet kvinnor i reklambraschen genom att lyfta fram reklamfilmsregissörer på sin hemsida! De uppmanar till att i varje pitch ska minst 1 av 3 regissörer inte vara en man. Här hittar du hemsidan!

6. Månadens Novellfilm – En sällsynt vanlig dag!

En sällsynt vanlig dag/UR

Här är en sjukt bra novellfilm där det sällsynta är normen och normen är det sällsynta. Filmen utgår från intervjuer och verkligen händelser och visar hur personer med normbrytande funktionsvariationer blir bemötta i vardagen. Se den här!

7. Månadens kompositörer! 

British composer Elisabeth Lutyens, 1981. (Photo by Michael Ward/Getty Images)

British composer Elisabeth Lutyens, 1981. (Photo by Michael Ward/Getty Images)

 

BBC har samlat massor av kvinnliga kompositörer och berättelserna om flera av de kändaste. Spana in initiativet här.

8. Månadens siffror!

screen-shot-2016-12-08-at-13-02-23

Kolla in Polygraphs statistik på vem som kommer till tals i hela 2000 olika filmer – bland annat har de analyserat Lejonkungen, Frost och Mr. and Mrs. Smith. Surfa in här om du är nyfiken.

scroll-top