Rättviseformedlingen

logo

Vi hjälper projekt, organisationer och medier att hitta kompetens. Varje dag samarbetar över 135 000 rättviseförmedlare i sociala medier för att konstruktivt korrigera skevheter i samhället. Vill du ha hjälp att hitta folk, maila info@rattviseformedlingen.se.

Kulturhuset Stadsteatern Vällingby söker chef/verkställande producent, Vällingby

Bannerboy söker Senior Creative Developer, Stockholm

Kulturhuset Stadsteatern Vällingby söker producent för turnerande verksamhet, Vällingby

Fler lediga jobb
nyhet

Åtta goa april-tips för jämlikhet, jämställdhet och mångfald

Publicerad
fredag, 8 april 2016
Uppdaterad
onsdag, 7 september 2016

För en månad sedan var det internationella kvinnodagen. Då tipsade vi om åtta goa klipp, tidningar och sidor som är en bra plats att börja om man vill lära sig lite mer om jämställdhet, jämlikhet, könsroller och genus. Vi tycker rättvisefrågor är värda att lyftas inte bara 8 mars, utan under årets alla månader. Så här kommer åtta 8 april-tips på saker som under den gångna månaden inspirerat, vidgat våra vyer eller belyser skevheter i samhället och vad vi kan göra åt dem. Åtta goa tips helt enkelt!

1. Månadens utställning: The White House på Västerbottens museum (står till 29 maj)

Ljuus

Konstfrämjandet i Västerbotten och Västerbottens museum bjuder tillsammans in fem yrkesverksamma konstnärer till ett projekt där nyproducerad konst tar avstamp i kulturarvet med särskild fokus på vithetsnormer och levnadsberättelser. Syftet är att få syn på hur svenskhet konstrueras och representeras i kulturarvet samt att fånga dess estetiska värden för att bryta med strukturer som åtskiljer människor. Ett annat syfte är att ge plats åt nya och ohörda levnadsberättelser från Västerbotten som finns utanför den bärande normen, med utgångspunkt i bland annat kön, sexualitet och etnicitet.

 

 

2. Månadens bok 1: Sverige – en (o)besvarad kärlekshistoria. Red: Nivin Yosef och Lejla Hastor

9789146229353Sexton texter av kvinnor i Sverige om längtan efter att passa in, om smärtan i att alltid sticka ut, om viljan att förändra och ilskan över att inte räcka till.

”Vi är: Kvinnor, välutbildade, blattar, integrerade, flerspråkiga, multikulturella, de ständigt tacksamma. Vi är första generationens invandrarkvinnor, uppväxta och utbildade i Sverige. Men vi är alla olika, födda i olika länder, med skilda bakgrunder och religiösa åskådningar. Vi delar dock samma känsla – att inte naturligt höra till.” Provläs boken här.

Extra grym grej: Vi har lagt vantarna på några exemplar av den här boken. Vill du ha en av dem? Maila din adress till info@rattviseformedlingen.se senast 11 april klockan 12.00 så lottar vi ut våra böcker! Skriv ”Sverige – en (o)besvarad kärlekshistoria” i ämnesraden.

 

3. Månadens bok 2: 179 år av ensamhet. Red: Linda Portnoff och Jenny Lantz

9789100156459”I antologin 179 år av ensamhet avslöjar tio kvinnor från den manliga bastionen Handelshögskolan sina tankar och strategier. Författarna är forskare och lärare och har fått förhålla sig till en ojämställdhet som saknar motstycke i universitetsvärlden. Öppenhjärtigt beskriver de situationer de ställts inför och val de gjort.” Provläs boken här.

Extra grym grej: Vi har lagt vantarna på några exemplar av den här boken. Vill du ha en av dem? Maila din adress till info@rattviseformedlingen.se senast 11 april klockan 12.00 så lottar vi ut våra böcker! Skriv ”179 år av ensamhet” i ämnesraden.

 

 

4. Månadens LOL: The glass ceiling

5. Månadens dokumentär: Revolution Poetry

Screen Shot 2016-04-04 at 10.00.47 AM

Förra våren firade poesikollektivet Revolution Poetry fem år. De har sedan starten arbetat med att skapa en scen för marginaliserade röster från Stockholms förorter. De har vuxit sig starka. De har fyllt Stockholms stora och små scener med sin kraftfulla spoken word och sina egna berättelser. De är ständigt på turné, anordnar workshops, lyfter fram ungdomar med poetiska drömmar och jobbar för att starta en poesiskola. Finns på SVT Play till och med 5 okt.

 

6. Månadens tv-serie: Det mest förbjudna:

svt2

Äntligen blir författaren Kerstin Thorvalls liv och leverne tv-serie – dessutom en riktigt bra sådan! Cilla Thorell är fantastisk i rollen som Kerstin <3 Alla tre delarna finns på SVT Play till och med 26 april. Bonustips: Läs även den här kritiska texten om de delar av Kerstin Thorvalls liv som serien inte tog upp, väldigt lärorikt.

 

7. Månaden tipslista (utöver vår egen, hehe): Folk att följa i sociala medier

980x

Behöver du ny, mer eller annan inspiration och input från kloka människor på nätet? Paper har sammanställt en riktigt go lista och i artikeln länkar de dessutom till ytterligare en lista med folk att följa!

 

8. Månadens teater: La Familia/ العائلة på aliasTEATERN i Stockholm.

pressbild-3
La Familia/ العائلة är en dansteaterföreställning om familjer, gränser och mytomspunna kvinnor.
”En familj är inte alltid vad vi tror att den är. Mycket görs för att upprätthålla myten om den lyckliga familjen. Vad är sant och vad är falskt? Och vad kan vi tjäna på att hålla fast vid den fina fasaden, vad döljer sig bakom? Kan det dolda vara vackrare?
Vad gör exilen med familjen, vad gör korsandet av gränser, pass, en splittrad sammanhållning? Olika slags familjer är på en och samma gång berättelsen om våra rötter och om vår framtid.”

Extrabonus: Vi har fixat kompispris (90 kr vuxen och 50 kr upp till 18 år) till alla rättviseförmedlare som är sugna på att se föreställningen. Maila ”kompis” till info@aliasteatern.com Spelas fram till den 24 april, kolla in alla speldatum här (tel. 08-328290).


giphy (1)

Har du förslag på aktuella filmer, utställningar, böcker, klipp eller annat på temat som vi kan lägga ut i nästa månads tipslista? Maila oss på info@rattviseformedlingen.se så kanske just ditt tips kommer med. <3

Se även Åtta goa 8 mars-tips

scroll-top