Åtta awesome grejer du kan göra åttonde mars!

Publicerad 07 mars 2018

Ingen har väl missat vad 8 mars är för dag? Här finns ett gäng saker du kan titta på, lyssna på, prata om med dina vänner eller fundera på alldeles själv, för att uppmärksamma Internationella Kvinnodagen. Börja uppifrån och arbeta dig ner – eller plocka det du känner för. Enjoy!

1. HA KUL SAMTIDIGT SOM DU UTMANAR STEREOTYPER!

Se en film, läs en bok, kolla på en tv-serie! Förbered dig (kanske redan i kväll?) med en film som klarar Bechdel-testet eller en som innehåller en eller flera normbrytande actionhjältar. Varför inte börja kolla på en normbrytande tv-serie eller läs en bok som utmanar stereotyper?

2. HUR SER DET UT? TA DEL AV STATISTIKEN!

Börja din dag med att läsa in dig på Statistiska Centralbyråns rapport På tal om kvinnor och män. Den lär oss hur det faktiskt ser ut och har sett ut i Sverige de senaste 30 åren när det kommer till jämställdhet. Och varje år ger vi på Rättviseförmedlingen ut en årliga rapport – Rättvisaren. I den finns statistik om vilka som kommer till tals i svenska nyhetsmedier. När du vet hur det ser ut kan du sprida kunskapen till andra – på jobbet, i skolan eller i sociala medier. Kunskap är makt!

3. FOLKBILDA MERA!

Ibland är det där med jämställdhet och feminism inte alldeles enkelt att förklara. Vilken tur att KIT har gjort en grundkurs i feminism som är lätt att sprida och enkel att förstå!

4. VIDGA DINA VYER – THE YOUTUBE EDITION

Kolla in vår lista med Tankeväckande TED talks på Youtube och ägna en lunchrast åt att fördjupa dig i fördomar, stereotyper och representation, bland annat. Vi garanterar att du blir klokare och lär dig lite!

5. SKRIV OM HISTORIEN OCH SAMTIDEN!

90 procent av dem som skapar innehåll på Wikipedia är män. Endast 25 procent av artiklarna på Wikipedia handlar om kvinnor. #Wikigap är ett event som siktar på att förändra detta, genom att samla personer jorden runt för att bidra med innehåll till Wikipedia som handlar om experter, förebilder och andra som identifierar som kvinnor. Du kan vara med! Antingen genom att delta i ett fysiskt event eller genom att sitta på din kammare framför en dator och bidra.

6. GE BARN OCH UNGA EN MÅNGFALD AV HISTORIER!

Ju fler stereotypa bilder och historier vi matas med, desto fler fördomar skapas hos oss – om hur en får eller inte får vara, vem som kan vara stark och mycket mycket mer. Så börja tidigt och ge barn och ungdomar omkring dig en mångfald av historier att välja mellan och forma sin världsbild av! Här finns en lista över lista på barn- och ungdomslitteratur med ett inkluderande och nyfiket perspektiv.

7. FÖRÄNDRA OLIKA SAMMANHANG!

Visste du att våra rättviseförmedlare förändrar sammanhang VARJE DAG? Genom att tipsa om folk du känner i våra efterlysningstrådar på Facebook ser du till att det finns fler kompetenta personer att välja mellan än det fanns från början.

Vår grundidé är att hjälpa företag och organisationer att hitta personer som inte är “de vanliga” i olika sammanhang. Det är personer ur grupper som hamnat i skymundan på grund av stereotypa föreställningar om exempelvis kön, ursprung eller fysiska förutsättningar. Efterlysningarna i sociala medier resulterar i listor på Listoteket, så att vem som helst kan hitta normbrytande kompetens när den behöver.

Så – kolla in Listoteket och leta upp en eller ett par listor som du eller någon du känner platsar på – och ansök om att vara med, eller tipsa din vän!
Tänk också på att våra efterlysningar på Facebook är beroende av att synas för att lyckas. Så även om du inte vet vem som passar i till dagens efterlysning kan du gilla eller dela, för att säkerställa att fler ser den. (TIPS! Det här kan du göra även andra dagar än 8 mars! Grymt va?)

8. DANSA LOSS TILL VÅR SPRILLANS NYA, SUPERPEPPIGA SPOTIFYLISTA!

Efter en dag i jämlikhetens och jämställdhetens tecken är du värd att njuta, dansa och ha roligt! Sätt på Rättviseförmedlingens superpeppiga Spotifylista och skaka rumpa till dessa coola beats.

TACK FÖR ATT NI ÄR MED OCH HURRA FÖR ATT NI GÖR ETT SÅ GRYMT JOBB!